Monday, September 13, 2010

Salam Mesra

Salam.. moga syawal kali ni disambut dengan meriahnya.. yeker? ye r... =)
nak tau kisah di 1 syawal cik kiah tak?
kronologi raya cik kiah
1 syawal pepagi
  • pagi raye da bangun dengan awalnya, mandi sunat lagi. pastu besiap2.. nk p solat raye.. aku pun besiap agak lambat sket je memandangkan aku tak sempat kemas umah smalam sebb aku demam dan keje! ngerti? (bkn curi tulang). Pstu aku kemas2 sket, mak da bebel jom p solat raya. aku kater tape aku nyusul nnt, pastu aku pun siap.. setelah beberapa ketika aku siap.. alahai, kene tunggu akk ipar n abang aku lak siap.. adoi, die pun baru abeh iron baju, betambah lambat la aku yang lambat nih. da tu aku tengok kat tv, orang tu lom start solat raye lagi, maka dengan itu aku ngan kak ain pun dengan pantasnyer p surau kat blok b tu.. nak tau? aku siap beselisih ngan orang yang da selamat semayang raye pown.. alahai, malu cik kiah dan rugi yang amat! aduish..mengapa ini surau semayang cepat sangat dari tv oit.... melepas da aku.. betapa ruginyer... aku pun dok blakang surau memandangkan kutbah masih ade, lagipun kang orang nmpak kang... akhirnye aku ngan kak ain pun bla sambil gelak2 (padahal da buat salah tu). haha.. ngeng! abg2 aku pun lebey krg.. memasing bangun lambat sebab sume tdo lambat.. jadi taun depan aku berazam tuk cuti before rayer supaya tak kelam kabut taun ni dan leh semayang rayer ngn aman..huhu.. tapi taun ni cam kelam kabut gak larh.. dan satu lagi, aku tak nyempat2 nk p umah sedare belah ayah, sebb arini aku da start keje pun..
di pagi raye bahagia (o.t.w p kubur)
1 Syawal nk ke tengahari
  • aku p kubur ngan family aku..tengok kubur atuk, makcik n pakcik aku... sedey pulak.. aku naek ngan abg izal, mak ayah ngan abg no. da la jalan kubur tu sempit, maka bile betembung kete, salah sorang tepakse mengalah, alkisah terjadi begitu, abang aku y baek ati tu pun bagi orang tu jalan dulu(ngalah la kan), da tu 'hamba Allah' jangan kate angkat tangan senyum pun idak siap pandang slek lagi kat kitorang, aku sepak pagi rayer ni kang baru ko tau! tak sedar diri! blakang die pulak ade teksi cina, mak aih.. cina tu jangan kate senyum, angkat tangan lagi oit.. malu aku jadi orang melayu! melayu kerek same melayu.. bodoh la ko ni! amek ko! jauh beze la kan, mentang2 ko pakei kete merah (tak igt kete ape), ko da nyale sangat ker? ko tunggu abg aku broom..broom kete die baru ko ade akai.. haha.. (over pulak). yang pasti, aku angin dan secare tak sengaje oleh kerana marah, aku telupe aku letak phone abg izal kat riba aku, aku pun kua dengan selambanya..huhu, hp die jatoh dirumput2 itu tanpa aku sedari... pastu..kelam kibut aku p cari hp tu..haha padan muke! kat kubur aku jumpe sume kawan2 maser dok sungai penchala dulu.. aku jumpe abang gemOk..windu sama die.. kecik je badan die tu, tak penah nak naek!
1 syawal tengahari
  • p umah cik mah, mak oi... lif die rosak da la tingkat 16, pengsan cik kiah.. tapi kitorang tak jadi naek pun, kos tak larat lagi2 mak ngan ayah aku. ayah toksah cakap la, memang tarik diri awal da, mak aku pulak ngan kaki besi die mane larat... aku? pakei kasot tinggi tu mau tegeliat kaki kat tengah2 tu kang.. so, cancel... nnt baru p...
1 syawal petang
  • budak2 mule membanjiri umah aku.. petang tu pun, tunang aku mai... huhu.. baju same tu.. hehe.. aku suker! cian dier... sbb umah sesak lak. pastu die ajak aku p rayer, tapi sume kengkawan laki..segan pulak.so aku refuse...

aku dan dia (time ni nak balek da)

  • family tunang aku datang! - wawawi..menggelabah aku kemas umah, hihi... tapi aku suker! yang datang abg sham, kak nor n anak2, cik jah n cik din.. hehe. thanx kos mai umah mas yang agak tinggi nih..hehe. borak2, pastu die cite pasal keje baru aku tu (ygyg, awak bitau mak eh?) . malu rasernyer tapi suker..hehe. bes je, kos mengeratkan s.rahim. alhamdulillah.. moga kekal selamanyer...

1 syawal hampir nak malam

  • aku p dating ngan tunang n kengkawan die kat o.u.(semak kan?). p maen game,p tengok wayang, tau cite ape SENARIO ASAM GARAM (lupe kan niat anda kalo nk tengok k - hampeh). tetibe dpt call dari abang aku, nak p umah cik mah...alarh potong stim btoi..asal da aku kat lua baru nak p...adoi..masalah!aku sian kat ygyg je, da die serba salah.. akhirnya abg no jemput kat ou, ygyg p ngan kengkawan dier.da larh p cari kete tak jumpe, ntah knaper kali ni lumpe nak igt no kat parking tu.. berejam cari! da la bawak si nizam, sian anak orang tu mengekor kepenatan.. haha! sowee but thanx.. =) lastly baru jumpe.. apepun sume berakhir dengan selamat.. aku gembira!

tengah2 one utama

1 syawal da malam

  • aku ngan family sampai umah cik mah, lantas disajikan ayam masak merah + daging masak kicap + ketupat palas ( ade lagi hidangan laen, tapi da tak nampak da kos aku fokus pade yang aku sebot tadi huhu). kalo mau tau, makcik aku sorang ni kalo masak, fuHH! maveles dowh.. sodap hingga menjilat dinding! bape kali aku tambah, ikut ati nak tambah lai, tapi kang tak bangon2 kang.. da abeh makan tu, pale aku bepinar.. aku bukak mate tapi kabur, cam bayang2 jer... aku mmg da leh control , aku p kat sofa n bantai tido.. md no kaco pun da tak raser da... dorang tape r, segar sbb petang tadi da membuta laki bini kat dalam bilik aku.. share katil kecik aku bersame.. romantik je... haha.. da la due2 baju biru.. kalo aku tau, aku tangkap gambo dorang tengah tido.. comey pulak.. haha.. tepat jam 12.00 malam, pun berangkat pulang... aku da tak raser ape da, salam pun nmpak tak nampak.. soweee cik mah n cik jaafar.. ngantok!!! tapi masakan cik mah memang terbaekkk dari ladang!
  • sampai umah, borak ngn ygyg kejab je.. pastu tdo!!!

2 syawal pagi

  • siap2 kos nak balek kg mak aku.. aku naek kete ngan kak azza, tapi sebelom tu aku melantak bekal yang diberi oleh cik mah malam tadi.. ade ayam masak merah + daging kicap + ketupat palas sekali lagi! nikmatnya sarapan pagi aku...huhu.

2 syawal tengahari

  • pastu betolak p umah pakcik aku kat tg karang gak tapi parit 4 kot - sg burong - sampai2 je die tade, p rayer..tunggu larh dorang balek dlu (gara-gara ayah aku tak kol sebelum datang). balik je tuan rumah, kami terus masok dan dihidang kan pula dengan mi goreng.. wahh....aku lapo! makan dengan nikmatnya..

kubota pakcik aku

2 syawal petang

  • berangkat ke umah andung a.ka. nenek .. tapi sebelom tu p pasar bli sayur ngan ikan.. wajib! kat sane bukan ade ape..al maklumlarh..nenek sorang jer.... aku sampai je trus tdo..hebat..kos dalam kete tak leh tdo, kene teman kak azza..sian die drive sorang2 nanti.. aku mule2 nak baring je, mak da pesan jangan tido. tolong masak. tapi apakan daya tetido untuk kadar yang lamer...hehe.

2 syawal malam

  • bile aku bangon je, tengok2 abang, ayah, kak ain n kak azza ilang.. ceh! dorang p town tinggalin aku! mak aku gelak je dan soh aku p mandi.. maser aku nak siram je air kat badan aku.. melompat Seekor KATAK! aku pun jerit dengan kuatnyer... ~ aaaaaaaaa, andung tolonggggg!!!~ haha. bongok aku nih! hahaha... andung aku pun datang p buangkan katak.. hihi... geli doh! sejak katak penah tido dalam kasot skolah aku, aku nk pake kasot tu tetiba cam ade bende lembut kat dlam kasut tu, skali aku tengok sikatak hijo tengah tdo dalam tu! melompat larh aku! mak aku maser tu tengah solat. die kater.. ganggu solat mak.. ingatkan ape tadi.. pastu die gelak besar..hahah
  • umah nenek aku ni.. nyamuk banyak giler, sian md nor asek kene attack ngan nyamOk.. aku? selamat..sebab dok sebelah ubat nyamuk ngan kipas.. hikhik! pot baek punya... da la dapat tdo sebelah mak aku, feel siot! bukan senang.. kalo ari2 kat umah nk tdo ngan mak, kene lukui pale ngan ayah aku kang. mak suh tdo ngan kak azza, tapi aku nak tdo ngan mak gak.. skali skaler...
3 syawal pagi
  • bawak casper menghirup udara segar.. suke dier.. skali nampak burung, lintang pukang die nyorok kat bahu aku.. haha
  • p raye umah mak lang kat sebelah, sian dorang ... mak dorang masuk sepital saket tibi..ayah saket tak tau naper.. sian dorang.. raye cam tak rayer je.. tapelarh aku datang menziarah...

3 syawal nk tengahari

  • p umah mak andak ngan mak uda.. sume teruje bile aku bawak casper..cute.. siap ditonton dikhalayak ramai.. makan tembikai di tangan aku..hehe.. cyg kamoo!
  • dok begosip ngan makcik aku..sonok btol!

3 syawal petang

  • on d way balek slayang tapi p singgah kat sepital sg buloh tengok makcik aku y saket tu...
  • ngam2 kitorang sampai, ade orang nazak kat sebelah..sume doktor cube bagi bantuan penafasan kat die (saket jantong sebenarnyer) . tapi at last die ninggal..cian anak die meraung... kitorang kat situ tengok dengan sebak nyer..da la sebelah kat makcik aku.. dongar kuat tu die pump body orang tu.. aku pun turut mengeluarkan air mata tanda simpati dan...... (sebak sangat). kak ain n kak azza pun same.. dorang tingat kat arwah mak dier... al-fatihah..
  • sampai umah dengan selamatnya .. tengok2 gas takde lai.. kebulur la malam ni, tapi md nor ade idea yang bijak iaitu p rayer umah along! dapat makan free...

3 syawal malam

  • p raye umah along, makan mee goreng kak long... wahhhh terbaek dari ladang lagi!!! sedap weh kalo kak long masak mee... aku suke sangat2..4pinggan aku tambah.. sowee...rayer kan..tak leh bekire.hahah.. pastu kitorang balek dengan rushingnnyer tak sempat nak salam2 rayer kos ade orang nk datang umah..camne ni, gas tade da la penat baru balek dari kg.. tengok2 dorang tak jadi datang (kawan abg izal).. lege...hehe... aku penat r... pastu aku tetido dengan bahagianyer.. (tak ingat orang da).

4 syawal pagi bute

  • ak terjage jam empat suku pagi.4.15 pagi...sbb ygyg baru balek.. merayau je anak orang tu...pas borak2 ngan dier, die pun p tdo.. tapi aku tak ngantuk..aku pun p basoh pinggang, basoh baju, jemur baju, edit gambo, maen fb, dongar lagu.. akuu tido2 ayam tapi tak tido jugak la tu..sampai la pagi...

4 syawal

  • bangun n call ygyg aku.. nak kua arini ngan dier..da janji da, nak tebus tiket free kitorang dapat maser p buke poser klas die dulu.. cite step up!aku pun siap2 n bejalan! hehehe..
  • kat saner,kitorang trus p tukar tiket, p kfc (windu atOk),pastu p jalan2 tengok kasot hiking.. (die nk p nuang). tepat 2.10 kitorang p tengok step up! bes weh citer dier... aku suker!
  • den, jumpe wak n nad...dorang pown p tengok step up jugak.. p la jalan2 lagi tengok kasot hiking dengan pandangan wak n nad..da tu, kitorang p maen bowling.. untuk pengetahuan korang aku da betahon tak men k... setahon larh.. da larh lupe lak tu camne nak pegang bola.. haha.. apeapepun, aku menang ! aku nak tangkap pic markah tu tapi atas raser dengki yang amat pada diri tunang aku die lekas2 padam skrin tu! hampeh!
  • pastu kitorang p anta wak n nad kat kfc n stret p k4 bli buah tuk anak2..hehe..
  • den, balek umah tdo! ngantokkkkkkkk

5 syawal (hari ini)

AKU KEJE

No comments: