Friday, January 13, 2012

Allah Maha Adil

Salam..
Hari ni, aku nak luah perasaan sangat2.. Siyes aku pressure yang amat dengan anak2 buah aku, dengan rakan sekerja aku. Aku tak suka orang hipokrit tau. Kenapa nak buruk-buruk kan aku dekat org lain semata-mata nk tutup kesalahan kau. Sedangkan obvious tadi ko dah tau sebenarnya memang tugas kau dan bukan aku. Tak mengapalah yang penting pegawai2 aku tau kebenarannya. Itupun, mujur kwn aku tnya aku, awat tak buat fail2 tu. Memang terkejut la. Sila la tengok betul2, file tu untuk siapa. Kalau ko nak kata file aku belonggok, da tentu2 belonggok sebab aku kursus 2 hari. Nak kata aku tak habiskan file sebelum kursus, ko tengok la file baru tu tarikh dia berapa hb. Aku tak bodoh, sebab aku da settle kan tugas sebelom aku kursus. Itu suma baru sampai 2 hari ni.
-
-
Kau sebenarnya nk malu kan aku tapi kau yang terkena. Tuhan tu maha adil. Ko fitnah aku bukan2, kat akhirat nanti ko cari la aku sbb nk maafkan kau. Time tu, baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah. Aku bersabar dengan sikap kau ni da byk tau tak. Aku suka kerja aku. Suka sangat. Janganlah kau kacau periuk nasi aku.
-
-
Sedarlah rezeki itu dari Allah. Aku mkan duit yang halal, bagi mak ayah aku hasil titik peluh aku. Kalau aku abaikan tugas aku bermakna aku makan gaji buta. Kesian mak ayah aku. Tapi kau boleh sedar tak, gaji tu yang bagi anak bini kau makan. Jangan diharamkan benda yang halal dan jangan dihalalkan benda yang haram.
-
-
Aku harap kau berhenti dari jadi camni. Aku sedar kau berpengalaman tapi kadang2 tolong dengar pendapat orang lain. Aku baik dengan orang, tapi aku takkan benarkan orang pijak kepala aku.
-
-
*namun hati sedikit gumbira sebab petang tadi ade org puji aku bgus jd emcee(teruk kot aku ni), bak kata org tu 'azman, blaja dari dia' 'wahh, bagus suara awk, lepas ni boleh jadi penceramah' ( lebih kurang camtula) tp mmg ppt akan dididik untuk bg taklimat.ok la bai - saja nak sedapkan ati yang kesedihan.. *abaikan k..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

6 comments:

NadHoney said...

don't be sad my dear...orang yang busuk hati akan berada dimana2 aje...sabar tu yang penting...tapi yang paling penting,jangan kita jadi macam orang yang buat kita tu...biar org buat kita, jgn kita balas balik dkt orang tu...Allah tu Maha Adil kan? sabar la eh...

Cik Kiah said...

time kaseh banyak cik Nad..Allah tau apa yang dia buat.. Allah tahu apa yang dirancangkan... =)

.:fyzz:. said...

mas..kak fiza phm apa yg mas rasa...sbb dh pernah merasai dh..mmg kadng2 terluka sngt..tp ungkapkan la pada hati...(bersabar la wahai hati)
biaq pi la orng cam tuh...dia saja nk kondem kita..sbb nk tutup kelemahan dia..
yg penting..kita wat keja yg betul..and in the right way...
peace

Cik Kiah said...

time kaseh akk.. kita akan terus pertahankan hak kite.. uuuu T_T

Liza Razak said...

adat manusia mesti ada yang hasad dengki.mas tak pyh lyn...sabar je.Mana la tau berkat sabar,rezeki mencurah2 pulak :)

Cik Kiah said...

thanx sis, biar Allah yang menentukan... =)