Sunday, November 18, 2012

Trimester Kedua

Alhamdulillah..kini dah masuk trimester kedua pown.  Semoga segalanya berjalan dengan lancar..As my baby pun da masuk 4 bulan lebih.  Alhamdulillah.. tak sabar nak p scan untuk kali keseterusnya.  Kalau boleh nk scan every month! bukan apa, nak pastikan kesihatan dia.  So far, semua ok..tpi sakit pinggul ni kadang-kadang sampai tak boleh handle memandangkan faktor berat badanpun dah meningkat.

Nak review sikit sepanjang pengalaman menjadi bakal ibu muda nih.
Ini trial sebelum pergi ke klinik.. Am so happy... weeee
2 lines hokeyy! =)
My very first check up atau buka BUKU PINK adalah pada 6 September 2012 yang itu seawal usia beliau 6/7 minggu.  
"Buku merah jangan lupa bawa moga-moga tidak tamat tempoh..."
Mungkin awal bagi sesetengah klinik kesihatan, namun sebagai ibu muda untuk anak first, quite eksaited and nak jaga segala-galanya.  Lagipunkan tiada pengalaman.   Even formal checkup di Klinik Kesihatan Gombak tapi every month akan buat check up di Klinik Seri Indah Gombak.  Klinik tu ok sangat, doktor pun sangat nice.  First2 dah kena darah tinggi dah.  rasanya 3 kali dia guna machine y auto tu, yang kali keempat tu dia guna manual.  Nervous kot.. heeee..  Kali Ke2 checkup pun kejadian yang sama, bila guna manual baru ok.  Machine rosak ke, atau aku y memang bermasalah ? kompius.. takpelah, janji sihat...

Actually da scan 4 kali tapi yang 1st tak berapa nampak, 2nd nampak denyutan jantung je...
yang ni pulak masa umur dia 3 bulan hari tu.. time dia da pandai main pusing2 sambil pelok2 kaki (comey).  Tapi sedikit kurus, mungkin isi-isi yang lebih tu termasuk kat part-part lemak ibu dia. heee

maybe tak berapa paham, tapi haritu aku dah paham .. *eh betul ke ayat ni?

so, untuk kali ke 4 ni, maintain scan kat klinik yang samalah supaya husband pun boleh tengok baby sama2.  

can u see him/her...? luvly picture... =) die tengah babam..
time ni dah nampak keseluruhan body dia.. lega sangat sebab so far, dia membesar dengan sihatnya.. sekejab je kepala, badan dan besar..  Bukan apa, ada one of my fren, wife dia da 3 bulan tp size anak dia mcm 6/7 minggu, so doktor suggest dia untuk gugurkan sebab budak tu tak membesar and will effect her soon.. em..ntah lah... sayang je rasa...

For the next scan nanti.. maybe bila da betol2 besar.. nak scan kat 3D/4D pulak.  Abang aku kata kat area rumah dia ok.  So, end of this month atau next next month lagi nak booking dulu.  sebab biasanya sangat ramai.   Wah nampak sangat banyak ibu2 tak saba nak tengok anak dia, termasuklah aku. heee.. 

So ini lah yang aku minum tiap2 hari sejak tahu aku pregnant dlu.  kat office minum flavor original, kat rumah flavor choc maka dengan itu tadelah jemu kan..

ANMUM!!! I just like it! =)
 this is me masa 2 bulan.. a bit chubby tp menten selim gitu.. hahah

=)
but yet, ini lah tummy saya yang sihat dan kuat!.. hehehe

baby bump!
dats all... babai... =)