Wednesday, April 5, 2017

Resepi Kerabu Konjac



Assalamualaikum and Hye

Harini mas nak share satu lagi resepi iaitu RESEPI KERABU KONJAC
Sebenarenya mas masak Kerabu Maggi tapi oleh kerana mas tengah consume diet Atkins, maka mas tukarkan meggi kepada konjac =) untuk mas, husband pula makan maggi je.  Here we go

1 pack Konjac (mee) (mas rebus semalaman dalam slow cooker sebab nak lembutkan)
2 pack perencah maggi siam/ kiub tomyam
1 sb jus limau
1 sb sos ikan
½ biji tomato (potong dadu)
3 btg jagung yang sayur tu (potong kecil-kecil)
1 biji cili merah
1 genggam daun ketumbar
LAUK – ikut suka (udang/sotong/crabstick)
Garam dan gula secukup rasa atau jika perlu

1) panaskan air lebih kurang sesuai untuk rebuskan mee konjac /mee segera
2) masukkan sepeket perencah kedalam air rebusan
3) masukkan mee segera (jika nak) , rebus sehingga lembut dan angkat
4) masukkan LAUK dan rebus one by one ya, sebab takut ada yang terlebih empuk, dah empuk segera lah angkat.
5) masukan sayur sehingga lembut dan angkat
6) dalam satu besen, masukkan mee konjac + perencah + jus limau + sos ikan + ketumbar + tomato + cili merah + sayur + lauk  dan gaul hingga sebati, tambahkan sedikit air dari air rebusan sebentar tadi.
7) tambahkan garam dan gula jika perlu.
8) siap =)

Sekian, Resepi Kerabu Konjac
maaf ye kawan-kawan, mas tak tahu sejauh mana kesesuaian nya untuk yang tegar atkins, tapi mas buat atkins so so je, maka mas gantikan karbo (maggi) kepada no karbo (konjac)
Tq 
wassalam

Resepi Simple Tteok-bokki


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hyeeeee

Hari ni mas nak share satu resepi buat penggemar makanan korea.  yang simple tapi dapat melunaskan nafsu makan yang berleluasa tu (eh, apakah jenis pernyataan inihhh)

Oleh kerana haritu tersangat lah craving nak makan rice cake, so, mas pun decide untuk buat yang paling simple sahaja.  Here we go =)
4pcs rice cake (macam dalam gambar) (celup air panas dalam 1minit)
1 tbs gochujang (chilipaste, I use gochujang from faeza halal korea, nanti kita cerita lebih lanjut)
1 tbs sweet soy sauce
a little bit of water
1 tbs mozarella cheese
1)  campurkan semua ingredient dan kacau-kacau ala-ala sebati gitew
2)  kemudian letakkan diatas dapur gas dan kacau sehingga semuanya melting
3)  sedia untuk dimakan =)


Sekian, resepi untuk hari ini =) simple

MyburgerLab and FoodPanda

 Assalamualaikum and salam sejahtera.
Hye today nak kasi review berkenaan MyburgerLab nih...
Ok, first of all, we all di Cyberjaya ni memang ada kekangan untuk mendapatkan makanan memandangkan cafe di office adalah terhad.  Maka kami menggunakan khidmat delivery dari FoodPanda untuk order these kinds of foods.


As you can see, above was the picture of our superb lunch yesterday huuuuu.  Flavor of  the burgers are awesome and totally superb.  Actually last week we bought about six burger-set.  Due to the tasty flavor, so  we order another 10boxes burger set. (yesterday)

soooo, on the day, me and one of my colleague went to downstairs as soon as the FoodPanda Man came.  Suddenly when I gave him money for the foods, He reject and said that the meals were already being paid.  I little bit surprise and said, maybe he got a wrong person.  The he made phone call (office). after that he said that we have been chosen (corporate customer) by FOODPANDA and gave us those meals for FREE (total cost was RM260.50).  Happy sangat-sangat taw. senyum sepanjang hari. So, Million thanx to FoodPanda and team =). 

We did enjoy our lunch yesterday =)
***************************************

 Ini namanya Beautiful Mess 5.0 RM27.++  termasuk side dish an juga GST

Yellow submarine (recommended) RM25.10 (burger+pepsi+mashed Potato).  Including GST
nampak macam suci, tapi bersepah bila makan huuuu.  Yang ni sedap sangat tawww

Side Dish
dia ada 3 types of potato
awesome fries (siapa nak playsafe)
umami mashed potato (flavor bonito, ala2 jopun gitewww)
potato salad (inipun sedapppp baqq hangg)
p/s :soree, exact name tak ingat

Maka, sekian review dari mak. Overall 4/5 .  Price pula between RM20 - RM30 (including side)
Ok lah,  bye bye and wassalam =)

.
.
.
.
.
.
.


p/s:  #englishlearningprocess #tunjukajarkusifu #improvingbywriting #feelfreetocomments #keepmovingforward #dahlamataksekolah

Salam Lembaran Baru



Assalamualaikum n salam sejahtera =)

Hye Hye Hye

Rasanya sudah sekian lama membiarkan blog ini terbiar T_T.  Adalah lebih elok dan sesuai untuk menjadikan blog ini sebagai belog info yang sesuai untuk semua.  Sebab sejak meningkat dewasa ni saya selalu google untuk dapatkan info yang diperlukan contohnyaaa
Review tempat percutian / hotel
Review Restoran / Makan-makan
Dan pelbagai lagi.  Jadi marilah kita sama-sama membantu antara satu sama lain dengan menjadikan blog anda lebih berinformasi =)

Sekian.

p/s: akward nya ayat, sebab lama sangat tak menaip T_T